Impact van de nieuwe economie op loopbaanmanagementtraining

 

De leerstellingen van loopbaanmanagementtrainingen zijn sterk beïnvloed en moeten wellicht ingrijpend worden herzien als reactie op de opkomst van de “Nieuwe Economie” in de Verenigde Staten. Deze ‘nieuwe economie’ is de Amerikanen natuurlijk enigszins gewelddadig opgedrongen doordat de Verenigde Staten deel uitmaken van de ‘nieuwe wereldeconomie’.

Het lijkt verbazingwekkend dat hoewel de signalen en tekenen van deze naderende ‘ommezwaai’ in de economische wereldorde van naties al minstens een decennium of langer zichtbaar zijn voor Amerikanen, wij als natie behoorlijk verrast en geschokt lijken te zijn door deze gang van zaken. Een mogelijke verklaring voor de verrassende aard van deze realiteitsschok is de toegevoegde negatieve impact van de wereldwijde economische onrust van 2008-2009 en de aanslepende recessie. Samen hebben deze twee gebeurtenissen het negatieve effect van de Breda Nieuws economie op de Amerikaanse arbeidersklasse aanzienlijk versterkt, met name degenen die tot de grote Amerikaanse middenklasse behoren.

Hoe de nieuwe economie de loopbaanmanagementtraining beïnvloedt

Drie primaire kenmerken van de nieuwe economie zorgen ervoor dat het plannen en managen van een beroepsloopbaan een grotere uitdaging wordt.

1. Onzekerheid

Dit is misschien wel het meest doordringende effect van dit nieuwe economische tijdperk. Het is nu duidelijk dat hele industrieën die duizenden werknemers in dienst hebben op alle beroeps- en carrièreniveaus waarvan we dachten dat het permanente entiteiten waren, gewoon kunnen verdwijnen. Wat kun je doen als je levensplan afhangt van het nastreven van een carrière in een branche die simpelweg ophoudt te bestaan? Traditionele loopbaanmanagementtrainingen pakken dit fenomeen niet aan.

2. Technologische vooruitgang

Veel babyboomers herinneren zich misschien de wijdverbreide speculatieve gesprekken in de jaren zestig en zeventig over hoe de uitvinding van computers ertoe zou leiden dat mensen hun baan zouden verliezen. Het antwoord van het “gevestigde” in die tijd was dat dit irrationele angsten waren en dat de groei van automatisering in werkelijkheid banen zou creëren. Achteraf gezien zijn beide voorspellingen werkelijkheid geworden, maar het aantal en de verscheidenheid aan banen die door computers en computergerelateerde technologie worden geëlimineerd, is veel groter dan het aantal gecreëerde banen.

3. Globalisering van handel en arbeid

De rijping van veel voorheen verarmde landen in de derde wereld gedurende de afgelopen vier decennia heeft geresulteerd in een steeds groter wordende bron van bekwame, goedkope arbeidskrachten om te concurreren met de Amerikaanse beroepsbevolking. Het resultaat van dit nieuws over de wereldeconomie is een ernstig langdurig banenverlies in de VS.

Impact van de nieuwe economie op loopbaanmanagementtraining

Het volgende is een lijst met mogelijke specifieke negatieve resultaten van de nieuwe economie met betrekking tot loopbaanontwikkeling en loopbaanbeheer.

Algemene vermindering van het aantal werknemers in uw specifieke vakgebied
Vermindering van kansen binnen uw vakgebied door uittocht van bedrijven/werknemers
Vermindering van kansen binnen uw bedrijf vanwege offshore-concurrentie
Uw bedrijf en anderen in hetzelfde vakgebied sluiten omdat ze niet meer kunnen concurreren
Uw loopbaanbeheerplan aanpassen aan de nieuwe economie

In het verleden hield het nastreven van een arbeidscarrière in dat u een beroep of beroep moest kiezen waarin u gedurende een lange periode wilt werken, waarin u consequent vooruitgang zou boeken in kennis, prestaties, status, verantwoordelijkheid en beloning.

Alle systemische veranderingen binnen uw huidige beroepsveld werden normaal gesproken geassocieerd met positieve vooruitgang, zoals de ontdekking van nieuwe kennis; verbeterde applicaties of methoden; meer efficiëntie en/of lagere kosten, enz.

Leave a Comment