Medische apparatuur – Ontwikkeling en geschiedenis van medische apparatuur

Bij de dokter, het ziekenhuis of de kliniek houden patiënten zelden rekening met de medische apparatuur om hen heen. Medische apparatuur is een integraal onderdeel van diagnose, monitoring en therapie. Zelfs voor het eenvoudigste fysieke onderzoek is vaak een verscheidenheid aan hightech medische apparatuur nodig.

In het Europa van de 15e eeuw, tijdens en na de verschrikkingen van de builenpest, begonnen autopsies te worden uitgevoerd op universiteiten en begon een primitieve vorm van ‘wetenschappelijke methode’ vat te krijgen op de hoofden van de geschoolden. Praktische chirurgie en anatomische studies begonnen. Deze nieuwsgierige middeleeuwse Europeanen legden de basis voor de moderne wetenschap. Ze legden ook de basis voor het bekende proces van het identificeren van een probleem, het creëren van een hypothese, het testen van de hypothese door vooral te observeren en te experimenteren; interpreteren van de gegevens en het trekken van een conclusie.

Medische apparatuur die voorafgaand aan Glijmiddel kopen en zelfs tijdens de wetenschappelijke revolutie was gebaseerd op klassieke Griekse en Romeinse theorieën over wetenschap, die helemaal niet gebaseerd waren op wetenschap, maar op filosofie en bijgeloof. Menselijke gezondheid werd gezien als een balans van 4 interne ‘sappen’ in het lichaam. De 4 humores – bloed, gele gal, zwarte gal en slijm, waren analoog aan de 4 elementen van het universum voor de klassieke denker, vuur, lucht, water en aarde. Kwalen, zowel fysiek als mentaal, werden veroorzaakt door een onevenwichtigheid van lichaamssappen. De ideale geest en lichaam brachten alle 4 de lichaamssappen gracieus in evenwicht. Om te genezen, schreven artsen voedsel of procedures voor die de vloeistoffen in het lichaam in evenwicht zouden brengen. Sommige voorschriften lijken logisch – koorts werd behandeld met koude, droge temperatuur om de hete, natte overprikkeling in het lichaam te bestrijden. Maar als dat niet lukte, was bloedvergieten vaak de volgende stap. Onnodige zuivering en klysma’s waren ook veel voorkomende remedies, die sommige mensen misschien hebben geholpen, maar misschien ook meer problemen hebben veroorzaakt dan ze hebben opgelost. De dood van George Washington is onlangs toegeschreven, niet aan de keelontsteking die hij waarschijnlijk had toen hij stierf, maar aan het aderlaten en de kwikklysma die hem werd gegeven om het te genezen. Niet helemaal wetenschappelijke medische behandelingen zijn nog steeds beschikbaar en worden door velen gebruikt, zelfs vandaag.

Leave a Comment